Versio gaat als een speer

Warning, this post is in Dutch. You might not understand it.

It’s been a long while. En dat zeg ik niet om een of andere reden (en zeker niet omdat ik een GLaDOS referentie wou maken), maar het is weer een tijd geleden sinds ik hier iets neergepend heb. Maar nu lopen de frustraties zo hoog op, dat ik wel iets moet neerpennen ;).

Een paar dagen geleden, op 30 november, kreeg ik deze mail - en ja, ik zet hem volledig neer. En sorry voor de wall of text die volgt:

Beste klant,

We willen iets met je vieren. Elk jaar weet Versio namelijk hoger in de top 10 van grootste hostingpartijen van Nederland te komen. Wat dit voor jou inhoudt? Een nieuw en beter hostingpakket! Maar dat is niet alles wat we je te bieden hebben.

Als een van de snelst groeiende bedrijven voor domeinnamen en webhosting zit Versio niet stil. We zijn constant bezig met het verbeteren van onze diensten en support. Na een periode van hard werken zijn we erin geslaagd om onze complete infrastructuur op te waarderen naar een first-in-class hosting platform. Versio is klaar voor de toekomst!

WAT BETEKENT DIT VOOR MIJ?

Een snellere website, betere bescherming van je data en nog snellere support wanneer je dit nodig hebt. Je huidige STARTER-pakket wordt hiervoor vervangen voor het nieuwe BRONS-pakket. Om dit mogelijk te maken gaat de prijs voor jouw pakket veranderen, maar hier krijg je dan ook het nodige voor terug!

Met de volgende verbeteringen ben je met ons goed voorbereid op de toekomst: Onze hosting pakketten krijgen meer resources, zodat je website nog flink kan groeien! We verwijderen het limiet op de dataverkeer, zodat je website nog meer bezoekers aan kan. High class cloud infrastructuur, voor een maximale uptime van je website. Betere (redundante) back-ups, zodat je bestanden nog beter beveiligd zijn. Volledig redundante (geografisch gescheiden) hostingomgeving, voor een maximale beschikbaarheid. Premium DDoS-beveiliging, voor een betere bescherming tegen cyber aanvallen. AVG-proof, zodat jouw privacy nog beter gewaarborgd is. Volledig SSD / NVMe, voor een veel snellere website. Nieuw support platform, voor een hoger service- en ondersteuningsniveau

WANNEER KRIJG IK MIJN NIEUWE HOSTING PAKKET EN WAT MOET IK DOEN?

Momenteel maak je gebruik van ons STARTER-pakket. Op 01/12/2018 zetten we het om in het nieuwe BRONS-pakket. Je hoeft hiervoor niets te doen. Het gaat geheel automatisch en zonder downtime!

Bekijk onze nieuwe abonnementen

GRATIS COMODO POSITIVE SSL CERTIFICAAT T.W.V. €4,99

Het houdt hier natuurlijk niet op! Veiligheid is waar het om draait bij Versio. Het Comodo Positive SSL certificaat biedt een veilige omgeving voor je bezoekers. Wat een SSL-verbinding is? Een gecodeerde verbinding tussen de server en bezoeker. Een certificaat zorg hiervoor. Daarom krijg je bij deze upgrade 100% korting op de eerste jaars prijs van een Comodo Positive SSL-certificaat! Gebruik hiervoor onderstaande code.

SSL-AKTIE-100-PROC-KORTING

Heb je nog vragen? Aarzel niet contact met ons op te nemen. We helpen je graag. Neem contact op via je klantenpaneel of stuur een email naar [email protected].

Met vriendelijke groet,

Het Versio Team https://www.versio.nl/

Nou, mooi, je zou er bijna vrolijk van worden! Tot je ergens dit kan lezen:

Om dit mogelijk te maken gaat de prijs voor jouw pakket veranderen, maar hier krijg je dan ook het nodige voor terug!

En dan ga je op de website eens kijken en wordt duidelijk dat de maandelijkse prijs vervijfvoudigd wordt. Ja, je hoort het juist, de prijs slaagt op van € 0,50 naar € 2,50 per maand. Maar da’s wel van € 6 naar € 30 per jaar.
Nu hoor ik je denken, da’s toch niets Kevin? Maar je moet dan ook weten waarvoor ik dit pakket gebruik en waarvoor ik Versio gebruik. We go back a while en ik geef grif toe dat ik geen makkelijke klant ben.

Na een paar eerdere rondzwervingen kwam ik terecht bij Versio omstreeks 2009 - in fact, dat is de eerste mail die ik kan terugvinden in een van mijn oude mailboxen, dus mogelijk dateert het van nog vroeger…
Maar rond deze periode begon ik dus bij Versio en had ik een hostingpakket bij hun genomen - een klein pakket, maar ik had niet veel nodig. En in de loop der jaren nam ik een hele hoop andere zaken van hun af:

  • Eerst en vooral, hosting. Eerst een normaal account, dan een reseller hosting.
  • Daarnaast waren lange tijd ook al mijn domeinnamen bij hun ondergebracht.
  • Op termijn gebruikte ik hun VPS-oplossing, tot ik mijn eerste grote issue bij Versio ondervond.

En dat grote issue was een grote downtime waarbij ik 8 uren down ging, in totaal. Een conflict over de compensatie ervan (rond die periode ondervond ik ook nog heel wat andere issues) heeft toen ervoor gezorgd dat ik een andere provider opzocht, dat was toen DigitalOcean - waar ik mijn sites gedurende jaren tevreden gehost heb.

Maar voor het hosten van simpele zaken, zoals e-mail, bleef ik nog geruime tijd bij Versio en ook al mijn domeinnamen bleven bij hun staan - ze adverteren met absoluut de goedkoopste te zijn en dat waren ze ook. Dus liet ik ook alles bij hun staan, gedurende vele jaren.

Na een tijd schakelde ik voor mijn mail over naar Fastmail, een absoluut geweldige provider waar ik nog geen enkele klacht over heb, ook niet na 5 jaar er klant te zijn.
Mocht je interesse hebben in Fastmail, via deze link krijg je 10% korting, want Fastmail is geen gratis provider.

Dus bleven er enkel nog domeinnamen over bij Versio, maar ik had ondertussen wel een klein (starter) pakket genomen bij hun om developement snel te kunnen uitvoeren en wat throwaway-spul op neer te poten.
En tot op vandaag is dit waarvoor ik Versio gebruikte - een throwaway omgeving voor development en domeinnamen.

En dan komt de melding dat ze de kostprijs voor mijn pakket verhogen met 400% en de prijzen voor domeinnamen verhogen best wel aan.
En dat was dus de druppel: bij deze ben ik alles bij Versio aan het weghalen - ook al kost het me elders meer - want de manier waarop dit aangepakt werd is gewoon schandalig - geen verwittiging op voorhand, het moment dat de mail verzonden werd was alles aangepast.

Nu is het wel zo dat mijn pakket bij Versio binnen 2 weken vervalt - en dus niet verlengd zal worden. Mijn domeinnamen gaan over naar Cloudflare Registrar, waar ik net toegang tot gekregen heb. Als je het niet kent, dit verkoopt domeinnamen aan hun kostprijs - ik zal hier later nog een post over online zetten (in het Engels).
Voor de TLDs die Cloudflare Registrar nog niet ondersteunt gebruik ik Internet.bs.

Voor de webhosting zelf heb ik besloten om mijn bestaande omgeving op mijn VPS te automatiseren - dus via een script automatisch vhosts aan te maken zoals ik ze graag gebruik: via Nginx, met aparte PHP-FPM pools per site die op een afzonderlijke user draaien en met een Let’s Encrypt certificaat.
En dus zonder controlepaneel, want da’s natuurlijk niet echt nodig (zeker niet als je een DevOps engineer bent zoals mij).

Ik heb een aantal scripts geschreven, geënt op mijn eigen setup, welke ik binnenkort hier zal online zetten met uitleg - scripts om zowel de vhosts aan te maken als alle sporen ervan te verwijderen. Want die test.website.com mag toch ook wel weer weg ;).

Dat gezegd zijnde ga ik het hier afronden, en keep in mind:

If you pay peanuts, you get monkeys

Hosting is niet eenvoudig en er komt heel wat bij kijken. Probeer niet voor je belangrijke websites naar de goedkoopste provider te gaan, maar investeer in een provider die weet wat hij doet en die je ook kan uitleggen wat hij doet.

Ik kan bijvoorbeeld Nucleus aanraden - maar probeer steeds te gaan voor een webhost die je tenminste telefonisch te woord wilt staan - da’s meestal een heel goed teken ;).

Stay awesome,

Kevin

Posted on Sunday, 2 December 2018